Alle kan skade nakken, også playboymodellen Katie May (34). Da hun fikk akutte nakkesmerter på et modelloppdrag, oppsøkte hun kiropraktor for å få løsnet opp i nakken. Det hjalp ikke, tvert imot følte hun seg svimmel og uvel. Da hun på nytt oppsøkte kiropraktoren noen dager senere, endte hun på akuttmottaket ved sykehuset hvor hun døde av hjerneinfarkt fire dager senere.

Ved obduksjonen fant man venstre vertebralis arterie, en sentral blodåre som forsyner lillehjernen og nakken var revnet. Det var dette som hadde gitt symptomer som svimmelhet og nummenhet i hendene, før det til slutt førte til en trist skjebne for May.

14800700_10157679701180714_1373051351_n 14804832_10157679701015714_710621530_n

 

Det er også denne blodåren som er med å skape symptomer for mennesker med instabilitet øverst i nakken. Se video:

 

Det er veldig sjelden noen omkommer ved kiropraktor-besøk, men det er rapportert om flere skader etter manipulasjon også i Norge. Det er viktig å være oppmerksom på risikofaktorer. Aggressiv manipulering skal unngås uansett. For pasienter som er avstivet, har instabilitet, chiari, syringomeli, leddgikt og andre skader i nakken er kiropraktikk absolutt frarådet i det området som er berørt. Det står å lese i Verdens Helseorganisasjons retningslinjer for kiropraktorer.

Se side 20-23:
http://www.who.int/medicines/areas/traditional/Chiro-Guidelines.pdf

 

Katie May: Chiropractic adjustment went wrong

People Magazine: Katie may died following chiropractic adjustment

Vertebral artery dissection and cerebellar infarction following chiropractic manipulation

TV2: Playboymodell døde etter besøk hos kiropraktor